در این مطلب نقشه Heat Map معرفی و نحوه ایجاد آن توضیح داده خواهد شد.
نقشه حرارتی یا Heat Map ، در GIS ، روشی برای نشان دادن دسته بندی مکانی یک پدیده است. در واقع هیت مپها مکان هایی با تراکم بیشتر موجودیتهای مکانی را نشان میدهند. حرارت یا heat در این عبارت به تراکم موجودیت مکانی در هر نقطه معین اشاره دارد و نباید با نقشه برداری حرارتی که به نقشه برداری از دمای واقعی در سطح زمین اشاره دارد اشتباه گرفته شود. نقشه حرارتی روشی برای تجسم پراکندگی و تراکم پدیدهها در مکان است (مانند فعالیت های جنایی ، تصادفات رانندگی یا مکان فروشگاه ها). به عبارت دیگر Heat Map یک نقشه گرافیکی از دادههاست که از گرادیان رنگی برای نشان دادن مقادیر استفاده میکند. این نقشه برای بصری سازی توزیع و شدت دادهها در یک فضای دوبعدی (2D) استفاده میشود. نقشه تراکم به طور معمول در زمینههای مختلفی مانند تحلیل دادهها، آمار و جغرافیا مورد استفاده قرار میگیرند. در این نقشه هر نقطه داده یا منطقه بر اساس مقدار عددی خود رنگی به آن اختصاص مییابد. به طور معمول، از طیف رنگی که از رنگهای سرد (مانند آبی) تا رنگهای گرم (مانند قرمز) میرسد، برای نمایش مقادیر کم تا زیاد استفاده میشود. شدت رنگ یا سایه به مقدار داده در مکان خاصی متناسب است.
نقشههای حرارتی در مواقعی مفید هستند که با مجموعه دادههای بزرگ سروکار داریم یا قصد شناسایی الگو و روندهای دادهها را داریم. آنها امکان شناسایی سریع مناطق با مقادیر بالا یا پایین را فراهم میکنند و خوشهها، نقاط داغ و مناطق مورد علاقه را برجسته میکنند. ایجاد هیت مپ ممکن است با استفاده از نرم افزارها یا زبانهای برنامه نویسی ویژه صورت گیرد و آنها به طور معمول در زمینههایی مانند تحلیل تجاری، تجزیه و تحلیل مالی، تجزیه و تحلیل وبسایت و سیستمهای اطلاعات مکانی (GIS) استفاده میشوند.
یکی از راههای ایجاد نقشه حرارتی، درون یابی نقاط گسسته برای ایجاد یک سطح پیوسته است که به عنوان سطح تراکم شناخته میشود. با توجه به اینکه خروجی یک فایل رستری است ، اندازه پیکسل یک عامل تعیین کننده در میزان جزئیات سطح تراکم است. هرچه اندازه پیکسل بزرگتر باشد، حالت پلکانی در مرز دسته بندیها بیشتر میشود و برعکس ، در اندازه پیکسل کوچکتر مرز دسته بندیها نرم تر میشود اما زمان پردازش طولانی تر و حجم فایل بزرگتر میشود.
پهنای باند یا شعاع جستجو دومین پارامتری است که باید تنظیم شود. شعاع جستجو ناحیه اطراف هر پیکیل است که نرم افزا GIS در محاسبه تراکم نقش دارد.
پارامتر سوم نوع محاسبه مورد استفاده در درون یابی سطحی تراکم است. ساده ترین محاسبه شمارش مستقیم عوارض در شعاع جستجو است. رایج ترین روش محاسبه، استفاده از محاسبه وزنی مانند وزن فاصله معکوس (IDW) است. IDW وزن بیشتری را به عارضههای نزدیک به پیکسل شروع نسبت به عارضههای دورتر اختصاص میدهد. به عبارت دیگر ، رابطه وزن یک نقطه با فاصله آن از پیکسل درون یابی شده معکوس است.
نقشه زیر Heat Map مربوط به "نقشه جهانگردی جهان" است. رنگ زرد مناطقی را نشان میدهد که بیشترین تراکم عکسها توسط عکاسان گرفته شده است. قرمز نشان دهنده مناطق "توریستی" متوسط و آبی پایینترین مقدار را نشان میدهد، برای مناطق خاکستری نیز عکسی ثبت نشده است. مناطق دارای بیشترین تراکم از نظر عکسهای بارگذاری شده اروپا و امتداد سواحل ایالات متحده و مناطق شرقی آسیا هستند.
نقشه تراکم یا حرارتی به ویژه در برنامه ریزیهای پیشگیری از وقوع جرم توسط نهادهای مجری قانون بسیار پرطرفدار شدهاند زیرا قادر به شناسایی خوشههای مکانی قابل تشخیص از فعالیتهای مجرمانه هستند که امکان استفاده هوشمندانه از منابع پلیس در مناطق دارای جرایم بالا را فراهم میکند. در نقشه زیر تراکم و پراکندگی جرایم در ایران نمایش داده شده است.
©BRB تمامی حقوق طراحی سایت متعلق به شرکت دانشبنیان بهین رهآورد بهبود می باشد.