پایگاه جامع اطلاعات مکانی ایران
پایگاه جامع اطلاعات مکانی ایران مطالب 7 ابزار کاربردی GIS که باید بدانیم...

7 ابزار کاربردی GIS که باید بدانیم...

7 ابزار کاربردی GIS که باید بدانیم...

در مطلب زیر 7 ابزار مهم و کاربردی GIS را معرفی می نماییم.

ابزار Dissolve 

ابزار Dissolve از مجموعه ابزارهای Data Management به منظور ادغام عارضه‌های یک لایه استفاده خواهد شد. این ابزار برای یکپارچه کردن عوارضی است که از لحاظ مفهومی دارای یک مفهوم مشترک هستند، نشان دهنده یک عارضه واحد هستند و یا اینکه به دلایلی میخواهیم با یکدیگر تجمیع گردند.

 برای مثال فرض کنید که نقشه  محدوده استان‌ها به تعداد زیادی از بخشها تقسیم شده است. اگر فیلد توصیفی مثل پوشش گیاهی استان‌ها را در نظر بگیریم هر استان پوشش خاص خود را می تواند داشته باشد. اگر بخواهیم استان‌هایی که یک نوع پوشش گیاهی دارند را با هم ادغام کرده و یک پلیگون متحد داشته باشیم باید از این ابزار استفاده کنیم.

ابزار Buffer 

ابزار Buffer از مجموعه ابزارهای Proximity به منظور ایجاد حریم برای لایه‌های مکانی استفاده می‌شود. به عبارت دیگر در صورتی که بخواهید در نقشه‌های خود برای هر نوع عارضه‌ای (نقطه‌ای، خطی و پلیگونی) یک محدوده را بعنوان حریم ترسیم نمایید باید از ابزار Buffer در ArcGIS کمک بگیرید. حریم‌هایی که بعنوان Buffer بوسیله این ابزار ترسیم می‌شود، همگی به صورت عوارض پلیگونی خواهند بود. این حریم‌ها را می‌توان با یک فاصله مشخص و معین نسبت به عوارض موجود ترسیم نمود.

ابزار Erase 

کاربرد این ابزار در مواقعی است که ما بخواهیم از داخل لایه ای یک عارضه را حذف کنیم  و در حقیقت عارضه قبلی دیگر وجود نداشته باشد . بنابراین ما عارضه مورد نظر را به عنوان مثال محدوده یک طرح جدید را در نظر می‌گیریم که در زیر یک عارضه قبلی مانند یک شهر یا یک پادگان قرار گرفته است و عملا ما دیگر نمی‌خواهیم که چنین عارضه‌ای وجود داشته باشد. بنابراین محدوده طرح را بصورت یک لایه می‌کشیم و به عنوان Erase feature  معرفی می‌کنیم.

به عبارت دیگر از این ابزار جهت پاک کردن بخشی از لایه با استفاده از لایه‌ای دیگر استفاده می‌شود . نکته قابل توجه در این است که محدوده‌ای که به عنوان Erase Features معرفی می‌شود حتماً باید از نوع عارضه Polygon باشد.

ابزار Union 

ابزار Union از مجموعه ابزارهای Overlay جهت یکی کردن دو یا چند لایه Polygon استفاده می‌شود. خواه این دو لایه با یکدیگر همپوشانی داشته باشند یا نداشته باشند.ولی اگر همپوشانی داشته باشند بخش مشترک؛ خود تشکیل عارضه ای جداگانه می دهد که دارای جدول اطلاعاتی نیز است.(جدول اطلاعاتی این عارضه از اطلاعات دو لایه‌ای که روی هم قرار گرفتند تشکیل خواهد شد(.

ابزار Intersect 

ابزار Intersect از مجموعه ابزارهای Overlay به منظور جداسازی قسمتی از یک شیپ فایل بر اساس الگوی معرفی شده استفاده می‌شود. در این ابزار محدوده خروجی نهایی قسمت مشترک دو لایه معرفی شده و از نوع داده لایه اول خواهد بود. اطلاعات توصیفی لایه خروجی ترکیبی از دولایه خواهد بود.

ابزار Spatial Join 

ابزار Spatial Join از مجموعه ابزارهای Overlay ستون‌ها را از یک جدول توصیفی به جدول دیگر بر اساس موقعیت مکانی یا مجاورت وارد می‌کند و عملیات Joint را انجام می‌دهد. به طور مثال در تصویر بالا دو لایه پلیگون و نقطه‌ای از لحاظ مکانی با یکدیگر هم پوشانی دارند، به کمک این ابزار می‌توان اطلاعات توصیفی نقاطی که در محدوده پلیگون قرار دارد را به جدول توصیفی پلیگون اضافه کرد.

ابزار Clip 

اگر نقشه هایی که در نرم افزار ArcMap استفاده می‌کنید، پهنه‌های وسیعی را پوشش می‌دهد و منطقه مطالعاتی شما خیلی کوچک است، باید از روش‌های مختلف برش استفاده کنید و دیتاهای مدنظرتان را جداسازی کنید. با توجه به نوع و فرمت دیتا و نقشه‌های استفاده شده در پروژه‌ها، ابزارهای مختلفی طراحی شده که می‌توانید استفاده کنید. در این ویدیو آموزش برش نقشه در GIS را برای شما آماده کرده‌ایم.

ابزار Clip یک لایه ورودی را به یک مرز مشخصه مشخص می کند. مانند یک کاتر کوکی، خروجی یک خروجی جدید بریده شده است.

لایه برش باید چند ضلعی باشد. اما لایه ورودی می تواند نقاط، خطوط یا چند ضلعی باشد.ابزار Clip Tool و Intersect Tool به نتایج یکسانی می رسند. اما تفاوت اصلی با ابزار Intersect این است که چگونه فقط ویژگی های لایه ورودی را حفظ می کند.در حالی که، ابزار Intersect ویژگی ها را از جداول ورودی هر دو جدول حفظ می کند.


©BRB تمامی حقوق طراحی سایت متعلق به شرکت دانش‌بنیان بهین ره‌آورد بهبود می باشد.