امروزه با توسعه علوم ژئوماتیک از یک سو و گسترش نیاز حوزههای مختلف علوم به اطلاعات مکانی، اعم از نقشهها، عکسهای هوایی، تصاویر ماهوارهای و سایر دادههای مکان مبنا از سوی دیگر باعث شده که شاهد ظهور کاربردهای روزافزون و جدید سامانههای اطلاعات مکانی باشیم. همزمان با این رشد، نیازهای عمومی این سامانهها در مواردی همچون پردازش، تجزیهوتحلیل، نمایش، بازیابی اطلاعات و ... در حال افزایش بوده و اتوماتیک سازی امور مذکور جهت افزایش سرعت، کاهش هزینهها و خطاهای انسانی دارای اهمیت است. ازاینرو بحث توسعه سامانههای اطلاعات مکانی به زبانهای مختلفی همچون ویژوالبیسیک، دات نت، سی و غیره مطرح بوده است.
امروزه، سیستمهای اطلاعات مکانی (GIS) به سمتی گرایش پیداکردهاند تا بتوانند علاوه بر تولید و طراحی نقشه، با مدلها و تئوریهای علوم مختلف بهخوبی کار کرده و مسائل آنها را بهخوبی حل کنند. بخشهای مختلفی از GIS ، مانند زبانهای برنامهنویسی ، همیشه و همهجا همراه آن بوده و یار جدانشدنی آن محسوب میشدند. برخی معتقدند 90 درصد سیستمهای اطلاعات مکانی را برنامهنویسی تشکیل میدهد و زبانهای برنامهنویسی را مانند اسکلتبندی GIS میدانند. به عبارت دیگر اگر زبانهای برنامهنویسی نباشند، GIS نیز در کار نخواهد بود.
گذشته از اینکه این نگاه قدری افراطی است، میتوان قبول کرد که یکی از بخشهای مهم سامانه اطلاعات مکانی، همان زبانهای برنامهنویسی هستند. بنابراین یکی از مواردی که برای متخصصان سیستمهای اطلاعات مکانی ضروری به نظر میرسد، آگاهی داشتن از تازههای این حوزه و یادگیری زبانهای برنامهنویسی مرتبط با فعالیت آنها است.
بنابراین در این مطلب سعی داریم تا شما را با برترین زبانهای برنامهنویسی و کاربردهای آنها آشنا نماییم.
پایتون یکی از زبانهای برنامهنویسی محبوب و سطح بالا است. پایتون یکی از زبانهای برنامهنویسی محبوب و سطح بالا است که کاربران بسیاری داشته و برای اهداف مختلفی نیز مورد استفاده قرار میگیرد. یادگیری آن ساده بوده و متن دستورات آن روان و قابل فهم است. میتوان گفت که پایتون زبانی همه کاره و با قابلیت انجام تحلیلها و پردازشهای پیچیده است.
اسکریپت پایتون بسیار انعطافپذیر است و به همین دلیل، هم برای تازه کاران و هم برای حرفهای ها بسیار مناسب است. همچنین انجمنها و سایتهای بسیاری در مورد پایتون وجود دارند که شما میتوانید در آنها مشکلات خود را مطرح کرده و از ویدئوهای آموزشی آنها استفاده نمایید.
پردازشهای مکانی که نیاز به حلقههای تکرار دارند با این زبان بهخوبی مدل شده و با اتوماتیک سازی فرایندهای پردازش دادهها در این محیط، خطاهای عامل انسانی نیز حذف میشوند.
نرمافزارها یا افزونههای زیادی مانند ArcPy و ArcGIS Python API و Django در حوزه GIS وجود دارند که میتوان با استفاده از پایتون آنها را توسعه داد. حتی کاربران QGIS هم میتوانند برای اتوماتیک کردن پردازشها، شخصیسازی و توسعه QGIS بهراحتی از پایتون بهره ببرند.
جاوا اسکریپت زبان برنامهنویسی سطح بالا است که کنار HTML و CSS هسته برنامهنویسی وب را کامل میکند. امروزه اکثر سامانههایی که در فضای وب فعالیت میکنند با این زبان کار میکنند، حتی بدون نصب افزونههای جانبی.
استفاده از این زبان در GIS چه فایدهای برای ما دارد؟
به این دلیل که اکثر برنامهها و مرورگرهای وب از JavaScript حمایت میکنند، برای ایجاد یک WebGIS و اشتراکگذاری دادهها و آنالیز آنها بهتر است از JavaScript بهره ببریم. علاوه بر این، اکثر فریم ورکهایی که در WebGIS با آنها کار میکنیم، مانند OpenLayers ، Leafletو GeoExt نیز برمبنای جاوا اسکریپت طراحی شدهاند.
R یک زبان برنامهنویسی متنباز است که برای انجام محاسبات آماری و گرافیکی توسعه داده شده است. زیرساخت محیط این زبان با استفاده از زبانهای C و Fortran و خود R ایجاد شده است. این زبان برنامهنویسی برای انجام آنالیزهای زمینآمار، طراحی گرافیکی، علوم داده و آنالیزهای مکانی بسیار مناسب است. شما میتوانید در نرمافزارهایی چون ArcGIS و QGIS بهخوبی اسکریپت نویسی کنید.
SQL یک زبان برنامهنویسی پایگاه داده در GIS محسوب میشود.
بدون استفاده از یک پایگاه داده نمیتوان سیستمهای اطلاعات مکانی را شکل داد. SQL یک زبان برنامهنویسی پایگاه داده در GIS محسوب میشود و اکثر کسانی که با پایگاه داده کار میکنند میبایست بر این زبان مسلط باشند.
اگر شما بخواهید با پایگاه داده مکانی کار کنید، دانستن زبان SQL برای شما امری ضروری است. در حقیقت پرسشهایی که از یک پایگاه داده پرسیده میشود اغلب بهصورت یک دستور SQL تبدیل شده و اجرا میگردد و اگر با این زبان ناآشنا باشید، درک درستی از ساختار ذخیرهسازی دادههای خود نداشته و نمیتوانید پرسشهای خود را بهینه نمایید.
البته از این امر نیز غافل نشویم که اگر میخواهید از پایگاه دادههای متنباز نیز استفاده کنید، میبایست زبان PostgreSQL را نیز آموزش ببینید.
Java زبان بسیار مناسبی برای طراحی و برنامهنویسی Map Serverها است.
جاوا یک زبان برنامهنویسی چندمنظوره، شیءگرا و مبتنی بر تعریف کلاسهای اشیاء است. برنامهها و اپلیکیشنهای موبایل با این زبان توسعه مییابند. جاوا کتابخانههای مختلف و ابزارهایی چون GeoServer، GeoTools، JTS و GeoWebCache به ارمغان میآورد.
یکی از قابلیتهای خاص این زبان که بهراحتی میتواند از یک سیستم به سیستم دیگر انتقال پیدا کند و اصطلاحاً وابسته به سیستمعامل نیست. این قابلیت باعث شده تا در کاربردهای مبتنی بر وب بتوان از آن بهخوبی بهره برد.
پایه برخی زبانهای برنامهنویسی همین زبان C# است.
زبان C# طوری طراحی شده تا ساده، مدرن، چندمنظوره و شیءگرا باشد. به دلیل قابلیتهای بسیار و کاربردهای فراوان این زبان، بسیاری از برنامهنویسان و توسعهدهندگان سیستمها این زبان به زبانهای دیگر برنامهنویسی ارجحیت میدهند .همانطور که بیان شد پایه برخی زبانهای برنامهنویسی همین زبان #C است و این هم به دلیل قدرت و سرعت اجرای دستوراتی است که در این زبان کد نویسی میگردد. این زبان، توسعهیافته زبان C و سپس ++C است.
©BRB تمامی حقوق طراحی سایت متعلق به شرکت دانشبنیان بهین رهآورد بهبود می باشد.