معرفی رشته نقشهبرداری
رشته نقشهبرداری به عنوان زیرگروه علوم مهندسی در دانشگاههای کشور تدریس میشود. رشتهی نقشهبرداری در قالب رشتههای مهندسی نقشهبرداری، مهندسی عمران-نقشهبرداری و مهندسی تکنولوژی نقشهبرداری در دفترچههای کنکور رشتههای ریاضی و فیزیک قرار میگیرد اما این رشته به صورت 2 واحدی یا بیشتر در برخی از رشتههای دیگر به عنوان معرفی جزئی قرار داده میشود. به عنوان مثال در رشته مهندسی معماری حدود 2 واحد درسی به نقشهبرداری پرداخته میشود که بدین ترتیب تا حدودی دانشجویان معماری را با این رشته آشنا میشوند. علاوه بر این دانش آموزان هنرستانی نیز میتوانند در دوران هنرستان به یادگیری این رشته بپردازند و در کنکور کاردانی این رشته شرکت کنند.
تعریف مهندسی نقشهبردای : نقشهبرداری یا علوم مرتبط با آن در واقع علم و روشهای تعیین موقعیت نقاط روی زمین، فاصله و زوایای بین آنها میباشد.
محیط کار رشته نقشهبرداری
عمدهی فعالیت شاغلین رشته نقشهبرداری در محیطهای باز زیر نور آفتاب و باران و شرایط سخت میباشد. عموما هم در صحرا و بیابان به بررسی اندازههای مربوطه میپردازند. بنابراین در اولین مرحله برای انتخاب این رشته فرد باید یک روحیهی ماجراجویی داشته باشد علاوه براین باید از لحاظ جسمی نیز دارای توانایی بالایی باشد. البته رشته نقشهبرداری نیز مانند سایر رشتههای علوم مهندسی دارای موقعیتهای بیشماری در سازمانها و ادارات دولتی، شرکتهای عمرانی و نرم افزاری است که فرد میتواند به صورت اداری به رشته نقشهبرداری اشتغال پیدا کند.
از آنجایی که مهندس نقشهبردار به عنوان بازوی هر پروژه مهندسی و مخصوصا عمرانی است دانشجوی نقشه بردار در زمان دانشجویی باید با انواع مسائل و دروس مختلف آشنا شود؛ با عنوان دروس از شاخههای مهندسی از جمله دروس عمران که مربوط به مصالح ساختمان و ساختمان سازی است، دروس هندسه و ریاضیات بسیار پیچیده است که هر نقشه بردار موفقی باید بر آن تسلط لازم داشته باشد.
دروس فیزیک مختلف از جمله فیزیک نور که در تجهیزات نقشه برداری نیاز است و حتی مسائل مربوط به پزشکی که بدلیل پروژههای میدانی و خطرات پیش روی نقشهبردار باید کاملا با آن آشنا شود.
انواع نقشهبرداری
1-نقشه برداری زمینی:
این نوع نقشه برداری در واقع اطلاعات مربوط به سطوح خشکی زمین که شامل تمامی عوارض و پستی ها و بلندی ها می شود، می باشد.
در حقیقت در اولین قدم برای هر نقشه بردار و رسیدن به تخصص عبور از این مرحله است که سر شاخه تمام گرایش های این علم است.
حتی علومی همچون فتوگرامتری و کارتوگرافی مستلزم یادگیری دقیق نقشه برداری زمینی است.
نقشه بردار زمینی در تمام امور و فعالیت های عمرانی و ساختمانی، راهسازی، سدسازی ، نقشه برداری معدن و… حضور دارد.
2-نقشه برداری هوایی:
مبجث هوایی یا در واقع فتوگرامتری روشی است که در آن با استفاده از عکس های گرفته شده از سطح زمین که توسط هواپیما ، بالگرد و… تهیه شده اند ، تهیه نقشه صورت می گیرد.
البته با پیشرفت علم و تجهیزات این روز ها مبحث نقشه برداری با پهپاد که جزو فتوگرامتری بردکوتاه است مطرح شده است که در مقالههای مربوطه بیشتر به آن پرداخته شده است.
3-نقشه برداری ماهواره ای و فضایی:
در این روش با استفاده از ماهوارههایی که از سطح زمین به فضا پرتاب شدهاند و در مدارهای زمین قرار گرفتهاند ارسال و ثبت پالسها در هر لحظه باعث شده است تا گستره استفاده از نقشهبرداری، پیشرفته چشمگیری داشته باشد.
©BRB تمامی حقوق طراحی سایت متعلق به شرکت دانشبنیان بهین رهآورد بهبود می باشد.